19/04/2018

Schiedam - In de Middeleeuwen werd het klootschieten verboden, omdat het gevaarlijk was. Ook op kolven en kaatsen kwam een straf te staan. ,,Als je betrapt werd, moest je je hoed inleveren. En dat betekende in die tijd nogal wat!'' zegt Will van Wijk. Nog steeds is het klootschieten niet zonder risico. Daarom worden maximale veiligheidsmaatregelen getroffen. Er mag geen kloot geschoten worden zonder dat de werper waarschuwt. De leden van de deelnemende teams ontfermen zich over argeloze voorbijgangers, zodat niemand door de met lood gevulde houten bal getroffen kan worden.

,,Die bal doet rare dingen,'' zegt Will van Wijk. ,,De bal kan alle kanten opspringen. Maar daarom is ons parcours zo aantrekkelijk. We hebben over een afstand van ongeveer een kilometer alle ruimte. Vanuit het prachtige Julianapark gaan we de Westfrankelandsedijk op, die op de dag van het klootschieten er speciaal voor gemaaid wordt, om uiteindelijk terug te keren in het Julianapark. We hebben goed contact met klootschietersvereniging De Toekomst in Oldenzaal, die ons parcours een van de mooiste en veiligste van Nederland vindt.''

Zeventiende keer

Zaterdag 21 april is het weer zo ver. Lions Club Schiedam houdt voor de zeventiende keer het Schiedamsche Klootschietkampioenschap. Het waren in 2001 onder anderen een onderwijzer en een huisarts die het initiatief namen – en ze zitten nog steeds in de organisatie. Onderwijzer Will van Wijk en oud-huisarts Charles Zuiderweg vormen samen met oud-wethouder Luub Hafkamp, oud-commissaris Piet van den Hengel en ondernemer Piet Jongepier de vaste kern van de Klocie (de Klootcommissie).

Passie

Het klootschieten is een passie van Will van Wijk, die trouwens in Schiedam bekend
staat om veel meer interesses. Hij was twintig jaar gemeenteraadslid voor de VVD in de Schiedamse gemeenteraad, hij was voorzitter van Hermes DVS, hij is gids op de fluisterboot en tevens bestuurslid van Stichting Rondvaarten Schiedam, hij is al tien jaar voorzitter van de Raad van Toezicht van Sport.Gouda. En hij geeft op 74-jarige leeftijd nog steeds les aan het Lentiz Life College.

Goed doel

Elk jaar kiest de Lions Club een goed doel en in al die jaren van het klootschieten is ruim zestigduizend euro bijeengebracht, verdeeld over een flink aantal organisaties.
Altijd kunnen bedrijven, instellingen, families, scholen, politieke partijen en serviceclubs zich inschrijven en ditmaal doen er vierentwintig teams mee van elk vier leden. Om twee uur begint de wedstrijd die zaterdagmiddag in het Julianapark. Alle teams gaan tegelijk van start; dat heet in het klootschieten het shotgun-systeem (overgenomen van het golfen). Vanuit de prachtige tuinzaal van het Jacobs Gasthuis heeft het Hoofd Kloot Centrum een goed zicht op de start.

Net Niet Genoeg

Dit jaar wil de Lions Club de opbrengst van het Schiedamsche Klootschietkampioenschap ten goede laten komen aan drie doelen: het Kinderschoenenproject van Stichting Net Niet Genoeg, het historisch project voor leerlingen van het basisonderwijs en de brugklassen van het voortgezet onderwijs, en het internationale Lions-project Fight for Sight.
Gegarandeerd wordt er altijd een prijsloterij gehouden, waarvan de opbrengst ook aan deze doelen ten goede komt.

Prijsuitreiking

Burgemeester Cor Lamers reikt om vijf uur in de tuinzaal van het Jacobs Gasthuis de prijzen uit en Lions-president Mischa Bakker overhandigt de cheques aan de vertegenwoordigers van de goede doelen.
Hopelijk staat er straks een mooie bedrag op!

 

 

 

Bron: https://www.nieuwestadsblad.nl/nieuws/algemeen/409387/strijden-om-de-grote-kloot-#